Skip to content

5 Οκτωβρίου 2014

2

Το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστίν

από mikrosprofitis

Με έκπληξη η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε στις 29/9/14 ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προήλασαν μέχρι την Βαγδάτη, φθάνοντας σε απόσταση 10 χλμ από αυτή, παρά τους βομβαρδισμούς των αμερικανών από τριημέρου περίπου.

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη! Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν, μια τεράστια φυγή Κούρδων από τη Β. Συρία στην Τουρκία, για να αποφύγουν τους εξτρεμιστές του ΙΚ. Ο εκτιμώμενος αριθμός των Κούρδων που ζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών υπολογίζεται σε 130.000 άτομα!

Ας το σκεφθούμε: Ένας πληθυσμός πόλεως μεγέθους του Ηρακλείου Κρήτης ή μιάμιση φορά του Βόλου, εγκαταλείπουν τα πάντα, σπίτια, υπάρχοντα, εργασία, γη, τις παραδόσεις τους και τους νεκρούς τους, τα μνημεία τους και εισέρχονται για να γλυτώσουν στην γειτονική, αλλά εχθρική για τους Κούρδους, Τουρκία! Αυτό και μόνον δείχνει τον τρόμο που έχει προκαλέσει το ΙΚ, αλλά και τη βεβαιότητά τους ότι αυτά που οικειοθελώς χάνουν είναι λιγότερα από αυτά που θα έχαναν από τους βαρβάρους αν έμεναν!
Και εν τω μεταξύ ο «πολιτισμένος» κόσμος εξακολουθείνα συζητάει για τον τρόπο αντιμετώπισης του ΙΚ, που τον βλέπουν μόνον μέσω εναέριων βομβαρδισμών. Ο Ομπάμα, αφού παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ υποτίμησαν την απειλή του ΙΚ, προχώρησε σε βομβαρδισμούς, η Βρετανία μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου θα ακολουθήσει, άλλοι σύρονται σε κάποια συμβολική μάλλον συμμετοχή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τουρκίας, που μέχρι σήμερα ενίσχυε και υπέθαλπε τους τζιχανιστές και τώρα σύρεται σε μια παράταξη εναντίον τους. Ίσως τώρα, μετά την επιστροφή σώων των 49 τούρκων ομήρων που είχαν αιχμαλωτίσει οι τζιχανιστές, ακολουθήσει πιο πρόθυμα την συμμαχία εναντίον τους.
Ας θυμηθούμε λίγο: όλη αυτή η «αντίδραση» ξεκίνησε μετά τον αποκεφαλισμό ενώπιον κάμερας των δύο αμερικανών και του ενός βρετανού ομήρου! Μέχρι τότε είχαν προηγηθεί οι αναρίθμητες σφαγές και σταυρώσεις των χριστιανών της Συρίας, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις των αιχμαλώτων Σύρων στρατιωτών κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, αλλά και η γενοκτονία μιας ολόκληρης πανάρχαιας φυλής, των  Γεζίντι, που κυριολεκτικά εξανδραποδίστηκε.
Όλα αυτά,  ο «πολιτισμένος» κόσμος τα παρακολουθούσε ως θεατής, και αντέδρασε μόνον με τον αποκεφαλισμό των 3 αγγλοσαξόνων! Τόσο μεγάλο βάρος για τις τρεις ζωές, τόσο μικρό για τις χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν προηγηθεί!
Αλλά πώς ξεφύτρωσε το ΙΚ, ποιοί το χρηματοδότησαν, ποιοί το εξόπλισαν, ποιοί το ανέχθηκαν και το υποστήριξαν; Πώς, κατά δήλωση των ιδίων, «έχουν ατελείωτα μέσα», γιατί «δεν έχουμε δει τίποτε μέχρις ώρας» όπως δηλώνουν, και πώς φθάνει μέχρι την απειλή εναντίον της ζωής του Ομπάμα και του Πούτιν και ότι σύντομα θα είναι στην Ευρώπη και την Αμερική;
Ας θυμηθούμε λίγο τι προηγήθηκε: Ο αρχηγός του ΙΚ είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς στην επιχείρηση τους εναντίον της Αλ Κάϊντα, και είχε «φιλοξενηθεί» στο Γκουαντανάμο, αλλά κατά δήλωση των ιδίων θεωρήθηκε μικρό ψάρι και απελευθερώθηκε σύντομα. Στην συνέχεια είχε την τιμή να συνεργασθεί σε κλειστό meeting με τον γερουσιαστή MacCain των ΗΠΑ (και πρώην προεδρικό υποψήφιο), ενώ κυκλοφορούσε ελεύθερος στην Τουρκία. Τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται χρηματοδότες του ΙΚ, για δικούς τους λόγους, ενώ οι ΗΠΑ στην προσπάθειά της να ανατρέψουν τον Άσαντ παραχώρησε οπλισμό στους ισλαμιστές που τον πολεμούσαν, ακόμη και όταν διεξάγονταν οι συνομιλίες στην Ελβετία για τον τερματισμό του πολέμου, ματαιώνοντας ουσιαστικά την επίτευξη μιας εκεχειρίας και ειρηνικής διευθέτησης.
Γιατί τόσο πολλά και μεγάλα λάθη από την μεγάλη, φίλη, υπερατλαντική δημοκρατία;

Ας αφήσουμε την Μ. Ανατολή με την οποία ασχοληθήκαμε προηγουμένως και ας πάμε στην Αφρική: Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις η ΜπόκοΧαράμ μέσα στον τελευταίο μόλις μήνα, σε μια κίνηση υπεροχής, κατέλαβε και ελέγχει 25 πόλεις στην Βορειοανατολική Νιγηρία, ενσωματώνοντάς τες στο Χαλιφάτο που έχει δημιουργήσει.
Από το 2009 περίπου, η ΜπόκοΧαράμ, είναι γνωστή τόσο για την δράση της όσο και για τις ιδέες της που είναι, η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους, η εφαρμογή της σαρίας, η εξαφάνιση των χριστιανών. Ο τίτλος της εξάλλου στη διάλεκτο Χαούσα σημαίνει «είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία».
Και ενώ το 2009 θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά από τον Νιγηριανό στρατό, χάρις σε μεγάλη χρηματοδότηση  (από ποιόν άραγε), ξεπέρασε το νομαδικό αντάρτικο και απέκτησε βαρύ οπλισμό, εκπαίδευση και οργάνωση τακτικού στρατού. Χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ τα πιστεύω της και τις αρχές της – λίγο πιο εμπορικά και σαρκικά από τους ομόφρονές τους τζιχανιστές της Μ. Ανατολής, είναι αλήθεια. Στόχος της πάντα οι μη μουσουλμάνοι και κυρίως οι χριστιανοί. Χιλιάδες είναι οι νεκροί από την δράση της, εκατοντάδες οι απαχθέντες χριστιανοί, κυρίως κορίτσια, αγόρια και γυναίκες, ακόμη και γυναίκες υπουργών της Νιγηρίας! Ποιος τους χρηματοδοτεί, ποιος τους εξοπλίζει, ποιος τους εκπαιδεύει; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά στα ερωτήματα αυτά. Διαπιστώνεται όμως μια χαρακτηριστική βραδύτητα των ισχυρών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η ΜΧ έγινε ευρύτερα γνωστή στο παγκόσμιο κοινό με την απαγωγή των 276 μαθητριών από το σχολείο τους, τον Απρίλιο του 2014. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, εμπορικά σκεπτόμενοι, δήλωσαν ότι θα τις πουλήσουν για σκλάβες. Μάταιες απεδείχθησαν οι  συνδυασμένες προσπάθειες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ για την ανεύρεση των μαθητριών. Εκτός από κάποιες που δραπέτευσαν, οι υπόλοιπες παραμένουν άφαντες: πουλήθηκαν, τις «παντρεύτηκαν» οι τζιχανιστές, έγιναν ανθρώπινα ανταλλακτικά, ζούν ή πέθαναν άραγε; Η τύχη τους αγνοείται.
Κόλαφος για την ανθρωπότητα, τον «πολιτισμένο» κόσμο, τις μεγάλες δυνάμεις που ασχολήθηκαν με την ανεύρεσή τους. Και ποια η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητος; Στις 26/6/14 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έβαλε «στη μαύρη λίστα» τον αρχηγό της ισλαμιστικής οργάνωσης. Οι κυρώσεις κατά του ΑμπουμπακάρΣεκάου, περιλαμβάνουν διεθνές πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών! Τέτοια τρομερή τιμωρία!
Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΟΗΕ για την κατάταξη της οργάνωσης στη λίστα των κυρώσεων, καθώς η ΜπόκοΧαράμ περιγράφεται ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία για δύο εβδομάδες, είχε «παγώσει για τεχνικούς λόγους» την ένταξη της ομάδας στη λίστα επειδή χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να την εξετάσει. Όσο για την Ουάσιγκτον, ενέταξε την ΜπόκοΧαράμ στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» μόλις το 2013. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Χίλλαρυ Κλίντον, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, να μην χαρακτηρισθεί η ΜΧ τρομοκρατική οργάνωση γιατί αυτό ήταν κατά των άμεσων συμφερόντων των ΗΠΑ!
Τόσο κοντόφθαλμη πολιτική από την μεγάλη υπερατλαντική δημοκρατία! Αυτή στους χαλεπούς καιρούς υπήρξε η μεγάλη φίλη. Σε αυτή στηριχθήκαμε σε πολύ δύσκολες ώρες. Αυτή μας προστάτεψε από τον διπλό ολοκληρωτισμό. Σε αυτήν προσβλέπαμε πάντα. Τι της συμβαίνει; Τι αλλοίωσε την ποιότητα της δημοκρατίας της;  Τι σμίκρυνε το ηθικό μέγεθός της; Πού είναι το μεγαλείο της ήρεμης και αταλάντευτης αποφασιστικότητάς της στην προστασία των ανθρωπίνων αξιών;
Κι ύστερα τι να θυμηθούμε, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, πιο πρόσφατα την Λιβύη. Το δις εξαμαρτείν…

Advertisements
Read more from Άρθρα

Γράψε και εσύ το σχόλιό σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments